Handelsverdrag? Ja natuurlijk

“Mijn vriendenkring gaat tegenstemmen omdat de politiek dan eindelijk eens naar ons luistert.” “Ik ga tegenstemmen omdat ze dan eens niet hun zin krijgen.” “Nog meer vluchtelingen? No way!” Uitspraken van jongeren die mogen stemmen maar geen idee hebben waar het over gaat.

Referendumparadox

En ik moet zeggen, ik heb dat ook een beetje. Ik heb het filmpje erover bekeken. Maar natuurlijk zit er meer achter. Natuurlijk zijn er geopolitieke belangen die wij niet doorzien en leg die maar eens uit aan een niet bovengemiddeld belangstellende burger.

Sta ik overdag bij maatschappijleer uit te leggen dat we een indirecte democratie hebben opgetuigd om onszelf niet met alle keuzes tot in detail bezig te moeten houden, vragen ze nu alsnog of wij niet door kennis gehinderd al dan niet een streep door goeddoordacht en opgebouwd Europees beleid willen zetten. Om dat principe had ik haast mijn stempas bij het oud papier gearchiveerd. Maar die schade kan groot zijn. Het ligt immers voor de hand dat vooral de tegenstemmers zich geroepen voelen te gaan. Dus steun aan mijn volksvertegenwoordiging geef ik juist door aan het referendum deel te nemen en hun werk te bevestigen.

‘Er was eens in Rusland’ ligt nog versgelezen naast mijn bed. De macht van oligarchen in Rusland is immens. Hun vermogen navenant. Miljarden dollar per persoon. Een plek in de politiek stelt hun toekomst veilig, bezit van de media brengt ze daar. Als dat in Oekraïne ook zo werkt, en dat lijkt zo te zijn, houd ik wel mijn hart vast als het gaat om handel en aanpak van corruptie. Maar toch, als de andere kant van Oekraïne dat aan wil pakken, hebben ze steun nodig.

Verdrag voor minder Europa

Het handelsverdrag. Is dat wat? Ja, toch wel. Sterker nog, hadden we maar met alle EU-landen handelsverdragen in plaats van een unie. Dan hebben we geregeld waar de EU oorspronkelijk om begon en zijn we af van de logge vloot van schepen die allemaal als het ze schikt een eigen koers varen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *