Regenboog is prismaboog

Door Elissa Stam de Vreede (11 jaar)

Als het regent en de zon schijnt zie je vaak een kleurrijke regenboog. Maar die kleuren komen niet uit de regen maar uit de zon. Hier zijn twee redenen waarom je een regenboog beter geen regenboog zou moeten noemen.

Regen
Het hoeft niet per se te regenen voor een regenboog. Je kunt ‘m ook zien in de mist van een waterval of in de nevel van een plantenspuit of in ander druppelend water waar zonlicht op staat.

Zonlicht
Als het regent, zie je geen regenboog. Die zie je alleen wanneer de zon op de regen schijnt. Een regenboog wordt dus niet alleen met regen maar ook met zonlicht gemaakt.

Prismaboog
De druppel breekt het licht en in licht zitten alle kleuren (bij zonlicht tenminste) en daarom krijg je dat kleureffect. Als je er meer over wil weten, kijk dan dit filmpje. Dit concept is hetzelfde als bij een prisma dus waarom geen prismaboog?

Vroeger dachten wetenschappers dat zonlicht kleurloos was. Het was Isaac Newton die in 1665 een prisma gebruikte om het zonlicht te breken in de kleuren rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Een regendruppel werkt hetzelfde als een prisma: het licht wordt gebroken aan de voorkant, gereflecteerd aan de binnenkant, en weer gebroken aan de voorkant.

Bij een regenbui vormen de druppels een muur van allemaal prisma’s, waarin je alle kleuren van het zonlicht kunt zien. Daarvoor moet de zon niet te hoog staan.

Eigenlijk kunnen we het dus beter een prismaboog noemen dan een regenboog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *