Peilloos

De Tweede Kamerleden van GeenPeil krijgen het makkelijk: ze gaan de regering contoleren door schriftelijk vragen te stellen en zijn daarnaast slechts spreekbuis van hun kiezer. Dat is nog eens makkelijk geld opstrijken.

60 debatten per dag 
Je zal die kiezer maar zijn. Voor wie dat overweegt, een indicatie van het werk. Gisteren is afgesloten met tientallen moties en amendementen waarover gestemd is. Vandaag, donderdag 8 december 2016, zijn er op het moment van tellen 41 Kamervragen ingediend, zijn er 47 commissievergaderingen en 13 plenaire debatten.

De onderwerpen in de plenaire debatten van vandaag variëren van weidevogels, dierenwelzijn, verpleeghuiszorg, wet DBA – u weet vast wat dat is – tot aan rekenen op VO en MBO en de wet primair onderwijs. Stemt u even voor of tegen? Vandaag graag. Morgen is er weer een nieuw programma. Ook over de begroting mag de Peilstemmer zich gaan buigen in de vrije tijd. En ook dan: ja of nee. Alleen dat: Jan Dijkgraaf wil geen debatten.

Alle initiatief komt bij de regering te liggen waarna Peilleden ja of nee mogen zeggen. Het recht van initiatief kan de prullenbak in. Dat van amendement ook. Coalities worden niet gesloten. Dat kan ook niet, de partij is immers een hele onberekenbare partner. De Peilkiezers zijn zelfs voor elkaar hele onberekenbare partners. Die stappen in een trein met onbekende bestemming.

Meerderheid genegeerd 
GeenPeil claimt te spreken namens ‘de’ kiezer. Dat is om twee redenen onwaar. Ten eerste stemt de geen peilkiezer voor of tegen. Wat hij in dat laatste geval dan wel wil, komt nooit boven water en wordt dus ook niet bereikt; nog afgezien van de vraag of je als leek kunt overzien waar een ja of nee toe leidt. Ten tweede vertegenwoordigt de club maar een klein deel van het electoraat, en dus niet ‘de’ kiezer. De andere partijen zijn een afspiegeling van de visie van ‘de kiezer’. Daarmee wil GeenPeil niet samenwerken waarmee de rest van alle kiezers doelbewust genegeerd wordt. Coalities vertegenwoordigen de meerderheid van het volk. Daar is niets mis mee.

Is het erg, al die nieuwelingen? Vast niet. Het is een gefragmenteerd rommeltje dat mogelijk kiezers van de pvv wegtrekt. Tegelijk is het ook een impuls om eens een pas op de plaats te maken en te bezinnen op de (Europese) democratie en vertegenwoordiging. En dat lijkt wel hard nodig.

Voor wat betreft de plenaire debatten van vandaag: de eerste begon om 10.15 uur, de laatste om 21.15 uur. Ik heb gewerkt vandaag en had geen tijd ze te volgen, laat staan ze voor te bereiden en een keuze te maken. Daarvoor hebben we 150 mensen aangesteld. De kiezer je werk laten doen en zelf het salaris van een parlementariër opstrijken is peilloos!

Eén gedachte over “Peilloos”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *