Reden om te janken

Als je nou niet ophoudt met janken, geef ik je een reden om te janken. Ik begreep mijn moeder toen ik klein was nooit zo goed als ze dat zei, maar dat ik moest stoppen was wel duidelijk.

Klagen en janken zit diep in het menselijke gedrag. En hoewel we een van de gelukkigste zijn van de wereld, zetten we dat om in klaaggedrag. Althans links Nederland.

Gebakken peren 
Onze gezondheidszorg is zeer toegankelijk in vergelijking met omringende landen, onze bevolking heel gelukkig, onze kinderen haast de gelukkigste van de wereld, ons onderwijs op topniveau en de verschillen in rijkdom over het algemeen acceptabel. Natuurlijk kan een en ander beter. Maar het kan ook slechter. En als we niet oppassen, gebeurt dat.

Steengoede politici zijn afgelopen week afgeserveerd omdat ze hun kiezer niet een twee drie in het handje gooiden wat ze kennelijk verwachtten. Koenders, Ploumen, Bussemaker, Dijsselbloem: ze deden hun best, het is nooit goed genoeg en werden er keihard op afgerekend. Dat een coalitie een groot deel van de bevolking vertegenwoordigt, en dus ook een deel dat anders denkt, lijkt lastig te snappen.

En nu zitten we met de gebakken peren. Met een grote VVD gaan de uitkeringen nog verder omlaag. Daar waren we toch tegen? Iedereen moest toch mee in de vaart? En we klaagden dat het thema milieu te weinig aandacht kreeg in de verkiezingsstrijd. Ehm? Hoe verklaren we dan deze uitslag? Als het misgaat, zitten we straks met een rechts kabinet en is links nog verder van huis. Dan hebben we een reden om te janken.

Groot Links 
Waarom kijken we bij het stemmen niet naar de successen van de afgelopen jaren? En naar de toekomst in plaats van onderling te concurreren? Misschien is het idee van Plasterk om Groen Links en de PvdA samen te voegen zo slecht nog niet: minder concurrentie aan die kant zou goed zijn. Ik herken in Groen Links toch de CPN, de PPR en de PSP niet meer. Een nieuwe club vergroot de kansen. Met zoveel klein links blijft de VVD rechts de grootste. Lijkt me niet de bedoeling.

Eén gedachte over “Reden om te janken”

  1. Zo’n 10% van de bevolking van Nederland heeft onvoldoende inkomen om alle noodzakelijke uitgaven te dekken. Enige luxe is er niet bij.. Meer dan 400.000 kinderen leven in armoede. Juist die mensen en andere lage inkomensgroepen hebben het meest te lijden gehad onder het bezuinigingsbeleid van Rutte II. Daarom moet een stringente voorwaarde voor deelname van GroenLinks aan Rutte III zijn, dat die armoede wordt aangepakt. Anders groeit de PVV een volgende keer nog verder. Kijk niet naar gemiddelden. Kijk ook naar de krimpgebieden en de probleemwijken. Al die VVD- en CDA-stemmers zijn zich van de werkelijke armoede in Nederland niet bewust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *