Bloedgeld

Voor het redden van levens is in uiterste nood bloed of bloedplasma nodig. Zembla zond hierover een zorgwekkende documentaire uit afgelopen week. Amerikaanse bloedproducten blijken een groot risico voor de volksgezondheid. Ook in Europa.

Plasma wordt zo gebruikt of door de farmaceutische industrie verwerkt in medicijnen. De Verenigde Staten zijn de grootste exporteur van plasma en hebben 70% van de wereldplasmamarkt in handen. Scheepsladingen vol komen naar Europa.

We zien in de uitzending een arme wijk in Cleveland waar 2 keer per week plasma gedoneerd mag worden voor geld. Naast een grote groep werklozen zijn ook verslaafden afhankelijk van de plasmaopbrengst. K2 is een populair drug, dat je niet terugvindt in de donortest, aldus een verslaafde donor.

Geld
De grootste plasmaleverancier in Cleveland is Octopharma. Dat tapt plasma voor een Zwitsers bedrijf. Donoren vullen de lijst overal negatief in. Uiteraard. De motivatie voor donatie is geld.

Een specialist uit Frankrijk bevestigt dat infecties veel vaker voorkomen bij betaalde donaties. Mensen zijn afhankelijk van het geld en vullen de vragenlijst niet eerlijk in. Het plasma wordt wel gecontroleerd maar sommige uitslagen duren lang. Nieuwe soorten infecties kunnen zich op deze manier makkelijk en snel verspreiden.

Hulp
In Nederland mag alleen vrijwillig en onbetaald gedoneerd worden. De motivatie voor donatie is hulp. Dat verkleint de bovengeschetste risico’s enorm. Alle geneesmiddelen uit plasma die Sanquin levert, zijn gemaakt uit 100% Nederlands plasma. Maar ook buitenlandse producten zijn in Nederland verkrijgbaar.

Doen
Het is een goed streven als land zelfvoorzienend te zijn. Met voldoende donoren krijgt iedereen die dat hard nodig heeft goed bloed of plasma. Vind jij dat ook? Word donor. Het is een fluitje van een cent, kost niet veel tijd, gaat op afspraak wanneer je wilt, je helpt er een zieke mee en ja, het is hard nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.