De boel op z’n kop

Ze zijn ongelooflijk gehypet: de twee reuzenpanda’s uit China. De grootste en zachtste lobbesen die ik kan bedenken. Vandaag arriveren ze. Buiten de dierentuin zijn ook de winkeliers in Rhenen er al weken klaar voor. Maar hoe meer ik erover lees, hoe belachelijker het eigenlijk wordt.

Kosten
De panda’s worden in principe voor 15 jaar gehuurd van China. Ik lees in de Metro het huurbedrag: 1 miljoen per jaar. Voor de twee is een verblijf gebouwd van 7 miljoen. Aan voedsel gaat er per week 500 kilo bamboe in. De vraag is: waarom? Om ze te laten zien in hun natuurlijke habitat? Dat zijn dierentuinen eenvoudigweg niet. Voor fokprogramma’s? Goed, maar dat kan ook in China. Nederlandse miljoenen om twee panda’s in een hok te bekijken.

Rechten
Het toppunt is de zorg om het welzijn. Chinezen kwamen langs om de hokken te keuren – goedgekeurd –  kunnen te allen tijde de panda’s terughalen en hebben zelfs de bamboekweker en het bamboe gekeurd op kwaliteit.

Niks mis met dierenrechten maar menig Chinees zal jaloers zijn op zoveel officiële zorg om het welzijn. En menig ander in dit land op het geld en het maatschappijbrede welkom dat ermee gemoeid gaat.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *