Het Interview

In tegenstelling tot de algemene teneur van de reacties vind ik het interview met Willem Alexander tegenvallen. Ik mis diepgang terwijl daar best ruimte voor is, ondanks ministeriele verantwoordelijkheid. Al jaren voert het onderdeel ‘kosten koningshuis’ de boventoon in de discussie. Dit is een uitgelezen kans om te laten zien waarom Nederland moet investeren in dit systeem.

Willem Alexander is tevreden dat hij heeft kunnen laten zien wie die man van 50 is. Jammer dat dat zijn doel is. Het is belangrijk om te weten wie ons beroepsmatig bindt en vertegenwoordigt maar er is meer. Zo gaf hij aan niet zondermeer geaccepteerd te hebben dat hij dit werk zou gaan doen en roept ook zijn dochter op er kritisch over na te denken. Want dan pas kun je het inhoud geven. En op die waaromvraag heb ik nu juist graag het antwoord. Hij is zeer gelukkig bijzondere mensen te ontmoeten. Wie ontmoet hij dan, in welke context, met wie, met welk doel en met welk resultaat?

Steun aan de monarchie neem toe; 70% staat achter de monarchie, t.o.v. 65% vorig jaar[1]. Dat de koning meer macht moet krijgen vindt inmiddels 20% van de bevraagden. Dat percentage stijgt al sinds 2011. En gezien het huidige maatschappelijke klimaat van verdeling en verder uiteendrijven vermoed ik dat we straks onze handen dichtknijpen dat we tenminste een staatshoofd hebben dat ons allen blijft binden. Niet als willekeurige vijftiger maar als koning.

[1] Ipsos NOS Koningsdagenquête 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.