Klimaatbeleid?

Ulco Vermeulen, CEO van de Gasunie: “Er moet wel nu ingezet worden. Er moet een klimaatwet komen, zeker, en er moeten hele duidelijke doelen komen bijvoorbeeld voor 2030.”

De top van het bedrijfsleven was de afgelopen drie dagen op de Noordpool. De NOS doet dagelijks uitgebreid verslag van de reis. Ook beantwoordde weerman en wetenschapper Kuipers Munneke vragen van kijkers. Hij was precies 13 jaar geleden voor wetenschappelijk onderzoek op de Noordpool. Hij kon toen met een sneeuwscooter naar de heuvels aan de overkant over een ijslaag van een meter dik. Nu is er water. Het was deze winter af en toe 20 graden warmer dan gebruikelijk.  “Dat het zo ongelooflijk snel gaat, is iets wat me echt heeft geraakt”, aldus een meereizende NS-topper.

Onder zeeniveau
Het verdwijnen van het ijs versnelt de opwarming. Ijs kaatst zonlicht terug. Met minder ijs warmt de aarde nog sneller op. De verwachting is dat het zeewater de komende eeuw 30 cm tot 2 meter stijgt. Nederland ligt voor de helft onder zeeniveau. Da’s best jammer. Bovendien worden we van twee kanten belaagd. Door meer warmte komen er ook meer en fellere regenbuien. En Nederland ligt aan het einde van verschillende rivieren. Die houden we niet binnen hun oevers. Voor zover nog aanwezig. Tegen die tijd liggen ze diep op de zeebodem.

Maar dan dus de CEO’s. Moet je ter plaatste zijn om de ernst ervan in te zien? Kennelijk wel. Feit is dat ze nu eenmondig roepen om een klimaatwet. Eentje voor de lange termijn. “Transitie is niet iets van 1 jaar, ook niet van 1 kabinetsperiode, het is iets van 10, 20 of 30 jaar”, aldus Vermeulen.

Overheidsbeleid
Dus, informateurs, we weten al lang dat het bedrijfsleven roept om klimaatbeleid. Ze willen graag. Maar zonder overheidsbeleid loopt die sector vast op concurrentie. Met VVD en Groen Links in 1 karretje en achterbannen die beide groen beleid steunen, heb ik inmiddels hoge verwachtingen van beleid dat in de pijplijn zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.