Voor resultaat: vraag een vrouw

Recent las ik een artikel waarin duidelijk werd gemaakt, door een wetenschapper, dat er zeer weinig aangeboren verschil in gedrag bestaat tussen mannen en vrouwen.

‘De gedragsverschillen tussen vrouwen onderling zijn groter dan de verschillen tussen vrouwen en mannen als groep. Nog belangrijker: er is geen wetenschappelijk bewijs voor een biologische oorzaak. De verschillen in het gedrag lijken eerder het gevolg van al op jonge leeftijd aangeleerde rolpatronen’, aldus citeerde NRC Next sociaal psycholoog Ellemers van de universiteit van Utrecht. Van kleins af aan worden we geconfronteerd met cultureel bepaalde rolmodellen. Vrouwen zouden geen of in elk geval minder vechtlust hebben, geen winnaarsmentaliteit hebben en zwakker zijn. Nou dat klopt dus niet.

Ik moest er aan denken bij het volgen van het EK voetbal dat momenteel wordt gespeeld. Gastland is Nederland. Met verschillende nieuwelingen in het team was de verwachting aanvankelijk niet al te hoog. Maar wat een geweldig resultaat. Ze voetballen werkelijk tot de laatste minuut, het spel is fel maar sportief, er wordt voor het team gespeeld in plaats van voor het ego, blessures zijn er nauwelijks ondanks een rake klap af en toe en de extra tijd beperkt zich doorgaans tot een minuut of twee. Bij een flinke botsing helpen ze elkaar overeind en gaan door.

Eergisteren bereikte Nederland de finale. Na 90 minuten tegen Engeland was de stand 2-0 voor Nederland. Klaar? Aftellen? Welnee. De dames gingen door. In de minuut na de extra tijd maakten ze er 3-0 van! Zeg nooit meer dat vrouwen geen vechtlust hebben .

Zondagmiddag om 17.00 uur is de finale. Een aanrader, ook als je niet van voetbal houdt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.