Referendum: vier opties!

Voor het referendum woensdag zijn vier opties: voor of tegen en blanco of helemaal niet stemmen. Zeker die laatste twee zijn ook het overwegen waard.

Voor of tegen spreken voor zich maar stemmen hoeft niet, al lijkt het logisch als je woensdag twee stemformulieren aangeboden krijgt, iets op beide in te vullen.

Wil je niet deelnemen aan het referendum dan zijn er twee mogelijkheden waar je nauwelijks iets over hoort. Een, je stemt blanco. Je zet niets op je formulier en levert het helemaal leeg in. Je formulier wordt WEL meegeteld voor de drempel voor het referendum. Dat is geldig als tenminste 30% een stem uitbrengt.

Wil je dat nou juist niet, dan is de andere optie dat je in het geheel niet deelneemt. Je maakt je formulier ongeldig door van alles aan te strepen* of het gewoon niet aan te nemen of in te leveren. Een logische keuze als je een referendum sowieso onzin vindt.

* Ik heb goed onderzoek gedaan maar het blijkt niet zo makkelijk te vinden hoe je stem NIET meetelt. In elk geval door hem niet aan te nemen. Ongeldig maken lijkt niet voldoende.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.